АВТОРСЬКІ КОМУНІКАТИВНІ СТРАТЕГІЇ СПІЛКУВАННЯ З ЧИТАЧЕМ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ПРОЗІ - Кіщенко, Алла (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
Статтю присвячено дослідженню комунікативної взаємодії автора з читачем як вияву стратегій мовленнєвої поведінки в художньому дискурсі. Схарактеризовано поняття комунікативних стратегій і тактик, а також окреслено специфіку комунікативної ролі автора, що реалізує текстово-дискурсивну категорії адресантності. Виокремлено основні комунікативні стратегії спілкування з адресатом-читачем, зумовлені авторської інтенцією та реалізовані на структурно-композиційному та лінгвопрагматичному рівнях. Обґрунтовано лінгвопрагматичний потенціал художнього дискурсу на матеріалі аналізу сучасної української прози.