КОМУНІКАТИВНА РОЛЬ СУДДІ: СТРАТЕГІЇ І ТАКТИКИ МОВЛЕННЄВОЇ ПОВЕДІНКИ В СУДОВОМУ ДИСКУРСІ - Бахчиванжи, Альона (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
Статтю присвячено огляду наукових концепцій судового дискурсу як різновиду юридичного дискурсу, проаналізовано основні комунікативні ролі судді в судовому дискурсі, з’ясовано основні стратегії і тактики мовленнєвої поведінки, характерної для комунікативної ролі судді в судовому дискурсі. Ґрунтовно схарактеризовано поняття комунікативної ролі, таким науковцем як Й. Стернін, який поділяє комунікативну роль на стандартну та ініціативну, а ініціативну, в свою чергу, поділяє також на дві групи: нетривалі (короткочасні, ситуативні) та тривалі (довгочасні). Здійснено огляд основних поглядів сучасних лінгвістів на проблему визначення судового дискурсу, зокрема ґрунтовно представлено мовні аспекти комунікації в судовому засіданні. Проаналізовано ступінь дослідження проблеми в лінгвістиці щодо вивчення проблем юридичного дискурсу, для прикладу представлені праці таких вчених, як Н. В. Артикуци, С. В. Дорди, Ю. Ф. Прадіда, О. Л. Доценко, О. О. Кобзєвої. Сконцентрована увага на проблемі юридичної термінології, різних аспектах мови законодавства, лінгвістичних питаннях юридичних експертиз та особливостях мовленнєвих жанрів юридичного дискурсу.