СТЕРЕОТИПНЕ СПРИЙНЯТТЯ ЛЕКСЕМ ТЕМАТИЧНОЇ ГРУПИ «ІТАЛІЙСЬКА ЇЖА» НОСІЯМИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Кондратенко, Наталія (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
У статті розглянуто номінації страв і напоїв італіської кухні, що є популярними в Україні і має відповідні назви в українській мові. Дослідження представляє результати лінгвістичного експерименту, стимулом у якому слугувало словосполучення – номінація лексико-семантичної групи «італійська їжа». Виокремлено комплекс отриманих лексем, визначено характер семантичних звʼязків та основні семантичні групи номінацій, а також простежено особливості сприйняття інформантами поняття «італійська їжа», до якого було зараховано як номінації страв, так і напоїв. Визначено тематичні групи лексики на позначення італійських страв і напоїв, одержаних внаслідок проведеного лінгвістичного експерименту. Обґрунтовано стереотипний характер сприйняття італійської їжі та напоїв носіями української мови.