ФУНКЦІОНУВАННЯ ЛЕКСЕМ-КВАНТИТАТИВІВ ТЕМАТИЧНОЇ ГРУПИ ВОДНІ ОБ’ЄКТИ ІЗ СЕМАНТИКОЮ МУЛЬТИПЛІЦИТНОСТІ У СТРУКТУРІ ПОЕТИЧНОГО ДИСКУРСУ - Семененко, Олександра (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
У статті проаналізовано структурно-семантичні особливості функціонування у поетичному мовленні лексем-квантитативів тематичної групи водні об’єкти із зметафоризованим значенням ’багато кого-, чого-небудь’ у складі нерозкладних кількісно-іменних словосполучень. Зʼясовано особливості взаємодії парадигматичних і синтагматичних аспектів функціонування лексем-квантитативів функції неозначеної квантифікації тематичної групи водні об’єкти, установлення семантичного оточення цих неозначено-кількісних квантитативів, тобто їхньої реалізованої семантичної валентності у сполученні з актуалізаторами цього значення – генітивами і засобами модифікації неозначено-кількісної семантики.Доведено, що контекстуально носіями квантитативної семантики можуть ставати іменникові лексеми ставок, заплава, вир. Вони не мають кодифікованих ЛСВ на позначення великої кількості, але за певних дискурсивних умов набувають такої здатності. За частотністю вживання належать до периферії.