А.О. СЛЮСАР ПРО ІСТОРИЧНІ РОМАНИ СЛОВ’ЯНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ ХІХ СТОЛІТТЯ - Мусій, Валентина (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
У статті йдеться про головні положення праць українського вченого професора А.О. Слюсая про жанр, шляхи його дослідження, про обов’язкове врахування як форми роду, так і типу твору при аналізі прози. На думку А.О. Слюсаря, дослідник роману має розглянути як поєднання аналізу та синтезу , за допомогою якого формується художня концепція у художньому творі, так і особливості дійсності, яки відтворено у цьому романі (епопейний стан єдності героя з колективом, або порушення цілісності буття й пов’язане з ним відчуження героя). Ці положення він зокрема поклав за основу дослідження жанру історичного роману.