ОДЕСЬКА ФУТБОЛЬНА МІФОЛОГІЯ В ЛІТЕРАТУРІ ХХ СТОРІЧЧЯ: МІФИ ПРО ГЕРОЇВ - Васильєв, Євген (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
Статтю присвячено важливій для одеського тексту футбольній міфології, її специфіці та прояву в літературі ХХ століття. Особливу увагу приділено функціонуванню міфів про героїв (як видатним футболістам, так і не менш визначним вболівальникам, а також одеським глядачам загалом) і міфів, що безпосередньо пов’язані з ними: міф про суперництво (в тому числі й внутрішнє одеське), міф про сакральний локус (одеський стадіон), ідилічний мультикультурний міф (пов’язаний з одеським мультикультуралізмом).