ОДЕСЬКА ФУТБОЛЬНА МІФОЛОГІЯ В ЛІТЕРАТУРІ ХХ СТОРІЧЧЯ: КОСМОГОНІЧНИЙ ТА ЕСХАТОЛОГІЧНИЙ МІФИ - Васильєв, Євген (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2019)
Статтю присвячено важливій для одеського тексту футбольній міфології, її специфіці та функціонуванню в літературі ХХ століття. Особливу увагу приділено двом міфам – космогонічному, пов’язаному з народженням, «зорею футбола» (Юрій Олеша) в Одесі та його відображенню в літературі (В. Катаєв, Ю. Олеша, І. Ільф і Є. Петров, Л. Утьосов), і есхатологічному, що артикулюється в мотиві руйнування одеської футбольної утопії та загибелі одеського футболу під час трагічних подій початку ХХ сторіччя («Зелений фургон» О. Козачинського).