ОСОБЛИВОСТІ «СЮЖЕТНОЇ СТРУКТУРИ» ПОВІСТІ Л. М. ТОЛСТОГО «ОТЕЦЬ СЕРГІЙ» - Добробабіна, Ольга (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2019)
У статті досліджується взаємозв’язок між фабульною дією та сюжетними мотивами у творі Л. Толстого. Окрім того, досліджується «композиція сю- жету» повісті «Отець Сергій». Автор докладно аналізує композиційні форми мовлення, монолог і діалог, специфіку організації мовленнєвих форм. Приділено увагу архітектоніці і пропорційному співвідношенню різних мовленнєвих форм. Композиція повісті Л. Толстого розглядається у безпосередньому зв’язку з духовною та світоглядною еволюцією героя. Аналіз композиційної структури дозволяє дійти висновків про особливості жанрової форми твору, в якому співіснують на різних рівнях тимчасове і вічне, конкретно-історичне й універсальне. Міркування щодо дидактичної складової толстовської повісті сприяє уточненню різних аспектів поетики пізньої творчості автора.