КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ДИВА - Карасик, Володимир (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
У статті розглянуто мовну об’єктивацію ментального утворення «диво» в побутовому та релігійному текстах на матеріалі російської та англійської мов. Встановлено три основних напрями концептуалізації дива: екзистенціальний (божественний вплив на звичайне життя), когнітивний (незбагненність того, що відбувається) і адміративне (захоплення перед дивовижною подією або явищем). Розкрито понятійні, образні й ціннісні характеристики концепту «диво». Виявлено основні відмінності в сприйнятті дива між англійською та російською лінгвокультурами: носії англійської мови наголошують на важливості індивідуальних зусиль у досягненні мети, маючи на увазі, що дива не відбуваються самі по собі; носії російської мови подекуди іронічно оцінюють щось дивовижне, відмінне від стандарту. Типові ситуації вияву дива охоплюють несподіваний порятунок, одужання, здійснення мрії та казкові перетворення. Для релігійного дискурсу значущим є протиставлення божественних чудес і демонстрацій магії людиною. Осмислення дива в прислів’ях актуалізує унікальність дивовижних подій і звикання до них, а в афористиці наголошено на важливості чудес в житті людини і здатності відчувати диво.