ВЕРБАЛЬНО-КОГНІТИВНА МЕРЕЖА СОРОМ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ (НА МАТЕРІАЛІ ЛЕКСИКОГРАФІЧНИХ ДЖЕРЕЛ) - Вдовиченко, Наталя (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті розглянуто концепт СОРОМ як актуалізований вузол вербально-когнітивної мережі. Виявлення вербально-когнітивних зв’язків концепту, які характеризують його внутрішню структуру і окреслюють зовнішні конституенти, здійснюється шляхом аналізу лексикографічного матеріалу. Представлено аналіз лексикографічних джерел, що дозволило простежити розвиток концептуального значення СОРОМ в діахронії. Репрезентовано слово-концепт як вузол вербально-когнітивної мережі, що охоплює деривати лексеми «сором» та семантично споріднено лексику. Статтю виконано в межах лінгвоконцептології, перспективою дослідження є розгляд морально-етичних концептів української лінгвоментальності.