АКСІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОНЯТТЯ ПОКІРНОСТІ В АНГЛОМОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ - Рудик, Ірина (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
Увагу науковців до поняття покірності прикута ще з 1960-х років, з часу проведення Стенлі Мілгремом експериментів, покликаних вивчити механізми, які спонукали громадян Німеччини в роки нацистського панування брати особисту участь у страті мільйонів невинних людей у концентраційних таборах. В статті здійснено спробу лінгвістичного аналізу поняття obedience, а саме, встановлення аксіологічних характеристик цього поняття, зафіксованих у сучасній англійській мові. Аналіз словникових дефініцій лексичної одиниці obedient свідчить про те, що 1) її ключовими ознаками є готовність виконувати певні дії та тиск авторитетного агента; 2) фіксоване словниками значення прикметника obedient позбавлене як негативної, так і позитивної оцінності. На другому етапі дослідження емотивну забарвленість лексичної одиниці obedient з’ясовано шляхом включення її до ширшого контексту. Аналіз вибірки з Британського національного корпусу свідчить про переважно позитивне забарвлення аналізованої лексичної одиниці, особливо в контексті жінок. Третій етап дослідження полягав у виявленні особливостей сполучуваності прикметника obedient. Встановлено, що в корпусі текстів Британського національного корпусу найвищу частоту вживання з прикметником obedient (за мірою t-score) мають іменники servant, wife, army, dog.