ДО ПИТАННЯ ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ДИСКУРСИВНИХ ОДИНИЦЬ - Вербиненко, Юлія (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статі розглянуто питання виділення дискурсивних одиниць у тексті. На основі досліджень вчених, що розглядали питання дискурсу та дискурсивних одиниць у тексті, проаналізовано функції, які можуть виконувати такі одиниці (організація висловлювання, перехід з однієї теми до іншої, вираження макроструктури тексту, маркування індивідуального судження, ставлення до твердження, його оцінка тощо). Також у статті розглянуто проблему формальної ідентифікації зазначених одиниць у тексті. Вона ускладнюється у зв’язку з тим, що дискурсивні одиниці неможливо з упевненістю виділити ні за граматичними ознаками, ні за синтаксичними принципами. Тому запропоновано вважати семантико-прагматичні характеристики дискурсивних одиниць визначальними в процесах їхньої ідентифікації. Підкреслено роль та значення дослідження дискурсивних одиниць для розвитку української наукової мови.