ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ СПРИЙНЯТТЯ ПОДІЇ ЇЇ УЧАСНИКАМИ В ОПОВІДАННІ ОЛЕКСАНДРА ГРІНА «ОСТРІВ РЕНО» - Мусій, Валентина (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
Стаття містить спостереження відносно шляхів вираження в оповіданні Олександра Гріна суб’єктивної модальності. Герой оповідання робить вибір між попереднім «темним» життям та єдністю з природою. Але його перебування у натуральному середовищі виявляється недовгочасним і закінчується його загибеллю. Вивчення суб’єктивної модальності (точки зору та на те, що трапляється з персонажами) допомагає уявити авторську ідею про трагізм людського буття. З одного боку, людина переживає конфлікт з суспільством, у якому не знаходить вільності та поезії, а з другого – не може бути поза соціумом. Головну увагу приділено розвитку бінарної опозиції «своє – чуже», а також ролі зовнішнього та внутрішнього мовлення у розкритті образів персонажів.