ЛІТЕРАТУРНО-КРИТИЧНИЙ ТЕКСТ: ПАРАМЕТРИ СТРУКТУРУВАННЯ - Раковська, Ніна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті розглянуто літературно-критичний текст у площині структурування. Виокремлено низку аспектів його побутування: контекстуальність, інтегративність, діалогічність, форми мовленнєвого спілкування. Відзначається, що у центрі тексту помітною є полеміка, яка регулює взаємини автора, критика і реципієнта. Вказується, що критичний текст може бути системним (на противагу асистемності), цілісним (усупереч тенденції фрагментаризації) в залежності від з’єднання різних елементів тексту та авторських кодів. У параметризації структури тексту втілено авторське світомоделювання та відтворено рух критичного сюжету і динамічну систему мовленнєвих висловлювань.