ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ КІЛЬКІСНО-ІМЕННИХ СПОЛУК (ІМЕННИК-ВИМІРНИК ТА ВИМІРЮВАНА СУБСТАНЦІЯ) ІЗ ЗНАЧЕННЯМ НЕЗНАЧНА КІЛЬКІСТЬ / МАЛО У ПОЕТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Семененко, Олександра (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті проаналізовано структурно-семантичні особливості функціонування у поетичному мовленні вимірювальних іменників із зметафоризованим значенням ‛незначна, мала кількість кого-, чого-небудь’ у складі нерозкладних кількісно-іменних сполук і прийменниково-іменникових комплексів. Деякі аспекти цієї проблематики – вивчення системи конституентів поля НМК (невизначено малої кількості), їхніх функційних, структурних і семантичних особливостей – висвітлені у статтях К. Г. Городенської, З. О. Митяй, у монографіях С. О. Швачко та В. М. Вовк. Зметафоризовану лексику з кількісним значенням досліджували в різних мовах В. В. Акуленко, О. І. Букреєва, В. В. Новицька, О. В. Падучева, на матеріалі російського поетичного мовлення – О. Г. Ревзіна, на матеріалі українського художнього мовлення – О. М. Бонецька та ін. Завданням нашої статті є дослідження системи вираження значення ‛мало, незначна кількість’ переважно на рівні кількісно-іменних словосполучень (стрижневим словом виступає вимірювальний іменник-квантифікатор, а залежним – іменник, що позначає вимірювану субстанцію), а також на рівні прийменниково-іменникових сполук.