ЛІНГВІСТИЧНА БАЗА ДАНИХ «ГРАФІЧНО-ОРФОГРАФІЧНІ ІНШОМОВНОСТІ У ТВОРАХ УКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ ПОСТРАДЯНСЬКОГО ПЕРІОДУ» : СТРУКТУРА ТА ФУНКЦІЇ - Бороденко, Людмила (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті опрацьовано структуру і з’ясовано функції лінгвістичної бази даних «Графічно-орфографічні іншомовності в творах українських письменників пострадянського періоду», як найпоширеніший спосіб структурування, формалізації й організації мовних даних, як забезпечення автоматизації лексикографічної діяльності масового та спеціального призначення. Визначені етапи проектування та компоненти бази даних, виокремлені основні вимоги проектування, наведені моделі, як основа організації бази даних. До опрацьованої в роботі лінгвістичної бази даних увійшли графічно-орфографічні іншомовності, дібрані з творів українських письменників пострадянського періоду (Ю. Андруховича, О. Забужко, І. Карпи, Л. Дереша, І. Роздобудько). База даних графічно-орфографічних іншомовностей реалізована за допомогою програмних продуктів Microsoft Word та Microsoft Access. В основу вихідної таблиці лінгвістичної бази даних покладено структурний принцип групування мовного матеріалу.