СТАТУС АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В ІРЛАНДІЇ - Полгородник, Дар’я (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті розглядається проблема визначення статусу англійської мови в Ірландії. Не зважаючи на тривалу традицію структурно-семантичних досліджень, особливості мовної ситуації та процеси утворення двомовних спільнот потребують уточнення. Враховуючи ознаки, властиві соціолінгвістичній характеристиці мов, та риси, характерні для типології мовних ситуацій, були виділені наступні критерії визначення статусу мови: ступінь мозаїчності лінгвального ландшафту та генетичної і типологічної близькості контактуючих систем, демографічний чинник, обсяг закріплених за мовою функцій, самоідентифікація лінгвальної приналежності. Хоча на сучасному етапі англійська мова залишається престижним засобом спілкування для більшості населення країни, усвідомлення ірландцями своєї національної ідентичності спричиняє відродження автохтонного лінгвокультурного елементу шляхом запровадження певних заходів мовної політики. До них належать включення ірландської мови в перелік обов’язкових шкільних дисциплін та її використання у засобах масової інформації. Ці заходи не обмежуються регіонами домінування ірландської мови і культури (Ґелтахт), а поширюються на всю територію Ірландії. В той же час мови нечисленних соціальних груп (мова шелта і ольстерсько-шотландська) впливу на статус англійської мови не мали. Особливі історичні та соціальні умови взаємодії ірландської та англійської лінгвокультур призвели до формування нової культури гібридного типу і зумовили особливості перебігу та результати мовного контактування. Двомовність в Ірландії функціонує у формі білінгвізму, оскільки як англійська, так і ірландська мови використовуються в державі і мають однакові функціональні можливості.