Концепт «добро» (bine) у румунській мовній картині світу (на основі вербальних асоціацій) - Сайненко, Алла (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2015)
Мета статті полягає в описі особливостей вербалізації концепту «bine» (добро) в румунській мовній картині світу. Об’єкт аналізу – вербальні асоціації номінанта концепту «bine» (добро), релевантні для представників румунської лінгвокультури, які проживають у Республіці Молдова та Румунії. Наведені асоціації виявлено у процесі асоціативного експерименту, що здійснювався з 2011 по 2014 р.р. Досліджуваний концепт описано як від стимулу до реакції, так і в напрямку від реакції до стимулу, а також у зіставленні з концептом «зло». Висновки: встановлено, що «bine» («добро») найчастіше сприймається носіями румунської лінгвокультури як особливий стан, якого можна набути; «bine» найчастіше асоціюється з концептами «fericire» («щастя»), «bucurie» («радість»), «bunătate» («доброта»), «frumusețe» («краса»).