Антропонімна перверсія особистісної ідентичності - Шумаріна , Тетяна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2015)
Мета цього дослідження – довести багатоплановість кореляційних відносин персональної та соціальної самооцінки особи й особистого імені. У цій статті антропонім схарактеризовано як засіб дискредитації соціальної ідентичності, як причина емоційного дискомфорту, як прийом комунікативної перверсії. Аналіз перверсійних можливостей особистого імені дозволив виявити різноманіття антропонімних прийомів зменшення статусної самооцінки особистості.