АКТУАЛІЗАЦІЯ ПОЕТИЧНОГО СЛОВА В ЛІРИЦІ МИХАЙЛА ЛЕРМОНТОВА (НА ПРИКЛАДІ СЛОВА МЕЧТА) - Зайченко , Неоніла; Паламарчук , Ольга (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2015)
Мета статті – з’ясування механізму актуалізації поетичного слова в ліриці М. Лермонтова. Об’єкт аналізу – лексема мечта; предмет дослідження – семантичні трансформації лексеми в мікро- і макроконтексті. У роботі використано методики контекстуального аналізу слова в поетичному мовленні й елементи компонентного аналізу. У результаті дослідження встановлено, що контекстуальні смисли слова мечта виникають унаслідок актуалізації в тексті основних і потенційних (імовірних) елементів його семантичної структури. Своєрідність формування контекстуальних смислів аналізованого слова на основі його інваріантного значення «знак ірраціонального, враження, руху, емоції» в ідіостилі Лермонтова зумовлена головною особливістю його поетичного світосприйняття – конфліктом між мрією й реальністю. Результати дослідження, поглиблюючи теоретичні аспекти семантичної трансформації слова, можуть знайти практичне застосування у відповідних філологічних спецкурсах.