НЕЙТРАЛЬНІСТЬ І ЕКСПРЕСИВНІСТЬ ЯК РЕЛЕВАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ НАУКОВОГО ТЕКСТУ - Синиця, Ірина (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2015)
У статті розглянуто питання визначення основних ознак наукового стилю. Аналіз традиційних описів основних рис наукового стилю сучасної російської літературної мови підтверджує загальну тенденцію науки до стандартизації, абсолютизації, технократизму. Визнання таких властивостей наукового стилю як абстрактність, логічність, нейтральність та ін. як головних, на думку автора статті, не відповідає властивостям, які виявляються в конкретних текстах. Абсолютизація одних властивостей за рахунок інших спричиняє виключення з тексту автора, суб’єкта пізнання. Мовностилістичні дослідження останніх років усувають дану несправедливість. Автор статті пропонує встановлювати і описувати властивості стилю як відображення дихотомічної єдності категорій «суб’єктивне» й «об’єктивне» в мові. Такий підхід дозволить максимально наблизити теоретичні описи наукового стилю до реальних текстів. Властивості, що визначаються традиційно як протилежні, набудуть можливості оцінюватися як релевантні. У кінці статті запропоновано деякі напрямки подальших досліджень текстів наукового стилю.