ЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТ ДОСЛІДЖЕННЯ МОЛИТОВНОГО ДИСКУРСУ (на матеріалі поезії золотого та срібного віків) - Сирота, Елена (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2015)
У статті розглянуто специфіку реалізації структурно-семантичних значень молитовного дискурсу в контексті поетичної системи Золотого та Срібного віків. Актуальність теми визначається недостатнім висвітленням молитовного дискурсу в лінгвістичному аспекті. У зв’язку з різною інтерпретацією категорій релігійного та молитовного дискурсів у роботі подано інтерпретацію зазначених понять. Об’єктом дослідження є молитовний дискурс, предметом – специфіка його реалізації в художньому тексті. У процесі дослідження було використано описовий, структурно-семантичний, функціональний, культурно-історичний методи та метод дискурс-аналізу. Результати роботи можуть знайти практичне застосування в лекційних курсах з лінгвокультурології, когнітивної лінгвістики, теорії комунікації. Проведений аналіз дозволив з лінгвістичних позицій підійти до розкриття концептуальної картини світу людини в молитовних текстах, коли людина пізнає Бога і навколишній світ крізь божественне.