РОСІЙСЬКА ЛІТЕРАТУРА І ЄВРЕЙСТВО: Рецензія на: Фрізман Л. Г. Такая судьба. Еврейская тема в русской литературе. – Харьков: Фолио, 2015. – 506 с. - Шевчук , Тетяна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
“Можна встановити чотири типи антисемітизму: побутовий, політичний, расовий і релігійний” М. Бердяев, «Єврейське питання, як питання християнське» “Мама, а чому ми євреї?” Е. М. Ремарк, «Триумфальна арка» Немає менш вивченої і делікатнішої теми в російському літературознавстві, як тема єврейська. це пов’язано з так званим «єврейським питанням»: довічним прокляттям нації, що переслідується з ірраціональною послідовністю впродовж відомої нам історії людства. Обрані й прокляті, консолідовані й роз’єднані, процвітаючі й переслідувані – євреї на генетичному рівні несуть волю до життя й неабиякий талант культурної адаптації.