ЛЮДИНА У ТВОРЧОСТІ О. ПУШКІНА ЯК ПРИВІД ДО ДІАЛОГУ З ПИСЬМЕННИКАМИ ХХ – ХХІ СТ. - Оляндер, Луїза (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті, виходячи з характеристики О. Пушкіна, наданої йому Л. Шестовим: «…він вільно і сміливо рухається» і «ніхто з російських письменників не вмів так глибоко і напружено думати, як він», -стверджується, що в пушкінській концепції людина предстає в русі самого життя, що ця концепція позбавлена закаменілості, її неможливо та й не треба брати в кліщі дефініцій. Доведено на конкретних прикладах, що художньо-філософська думка поета завжди природно діалогічна, що його концепція людини, виходячи за межі свого часу, стимулює реципієнта розглядати її в контексті людини інших письменників, котрі живуть в інші епохи, у тому числі й наступні.