ЛЮДИНА КРІЗЬ ПРИЗМУ «ОКАЯННИХ ДНІВ» І. БУНІНА - Остапчук, Вікторія (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті ставиться мета, щоб через поетику, яка розуміється в самому широкому значенні слова, розкрити не тільки політичний, але і філософський сенс «Окаянних днів» В. Буніна. Метаморфоза людини розглядається через при зму революційного часу, через опис страждання людей і прояв жорстокості, аналізуються ті моменти щоденникового тексту В. Буніна, в яких розкривається процес расчеловечения людини, що перебуває в стані гострої ненависті. На підставі визначення лексеми окаянний за різноманітними словниками зроблено висновок про асоціативні зв’язки цього слова з біблійним ім’ям Каїн; досліджується роль цитат з Біблії в структурі «Окаянних днів», що забезпечує глибинне розуміння змісту бунинского тексту. Аналіз проводиться з використанням описового, герменевтического, порівняльно-типологічного методів. У результатах дослідження підкреслюється боротьба В. Буніна за Людину в людині, стверджується, що одним із шляхів такої боротьби в «Окаянних днях» є акцентування уваги на одвічних біблійних істинах, які були забуті. Вихід з цієї драматичної ситуації російський письменник бачить у релігії, у поверненні до істинних цінностей