ТИПИ МОВЛЕННЄВИХ ЖАНРІВ ЗАКОНОДАВЧОГО ЮРИДИЧНОГО ДИСКУРСУ - Бахчиванжи, А. В. (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2022)
Статтю присвячено виокремленню законодавчого дискурсу поміж іншими типами юридичного дискурсу. Схарактеризовано специфіку мовця та адресата в законодавчому дискурсі, визначено його комунікативну мету. Представлено типологію мовленнєвих жанрів законодавчого дискурсу в українській юридичній комунікації. Проаналізовано мовленнєві такі жанри, як закон, конституція, указ, кодекс і підзаконний акт. Критеріями для типології було обрано лінгвопрагматичні параметри – комунікативну інтенцію та комунікативні позиції мовця та адресата. Схарактеризовано основні мовленнєві акти законодавчого дискурсу та його мовні особливості.