ТРАНСФОРМАЦІЯ СЕМАНТИКИ ЛЕКСЕМИ «ВОЛОНТЕР» У МЕДІЙНОМУ І МЕРЕЖЕВОМУ ДИСКУРСАХ - Кондратенко, Н. В.; Оніщенко, О. О. (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2022)
У статті представлено аналіз вживання лексеми «волонтер» в українських електронних засобах масової інформації і дискурсі соціальних мереж. Визначено специфіку семантичної структури лексеми та її контекстуальне оточення. Представлено комплекс семантичних компонентів, наявних у лексемі «волонтер» у медійному та мережевому дискурсах. У центрі уваги постала лексема «волонтер», значення якої розширилося під впливом позамовних чинників, зокрема в засобах масової інформації і соціальних мережах. Доведено, що в медіадискурсі і соцмережах периферійна семантика потрапляє до ядерної частини значення – «допомога», «безоплатність», «вдячність», «добровільність». У соцмережах периферія значно розширюється через додавання сем «сприяння», «патріотизм», «допомога».