СТИХИРИ ПЕРЕД РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ В ІЛЛІНІЙ КНИЗІ: ОБ’ЄКТИ СИМВОЛІЗАЦІЇ - Джиджора, Є. В. (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2022)
У статті розглядається гімнографічна пам’ятка раннього слов’янського літературного Середньовіччя – Стихири перед Різдвом Христовим, які містяться у Ілліній книзі. У Стихирах виокремлено три об’єкти символізації: Ісус Христос, сакральна пара (Христос та Богородиця), подія народження Спасителя. Проаналізовано напрями та форми символізації вказаних об’єктів. Серед них названо символізацію як співпричетність впізнаваному персонажу / явищу Св. Письма, символізацію імені та символізацію як співпричетності Богу. У ході дослідження було встановлено, що у Стихирах перед Різдвом Христовим літературна символізація є багатоаспектною та такою, що активно розгортається по усім трьом напрямам.