КОРЕЛЯЦІЇ СОЦІАЛЬНОГО Й ЕМОЦІЙНОГО У ЗВЕРТАННЯХ - Степанова, Світлана (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
У статті описано результати дослідження особливостей поєднання в конструкціях звертання соціальних і емоційних характеристик комунікантів, що є художніми персонажами, на матеріалі повісті Ольги Кобилянської «Людина» (1891). Мета дослідження – виявити на матеріалі вжитих письменниками конструкцій звертання мовленнєвих рис, що виражають, за задумом авторки, певний соціальний статус особи в західноукраїнському суспільстві кінця ХІХ століття, і визначити тенденції до функціювання за соціально закріпленими рисами звертань певного емоційного забарвлення у картинах світу мовців. Об’єктом вивчення є конструкції звертання, які представлено авторкою повісті « Людина ». Предмет дослідження – соціально-емоційні кореляції в конструкціях звертання у художньому тексті. Крім описового методу, у процесі дослідження було застосовано процедури соціолінгвістичного, лінгвокультурологічного, семантичного, когнітивного, синтаксичного аналізу, а також прийом суцільної вибірки. Висновки. Зміна емотивного коду звертання відбувається в ситуаціях, по-перше, зміни статусних відносин людини щодо свого співрозмовника (Олена і Фельс), по-друге, – коли соціально одноманітне коло виявляє порушника статусних устоїв серед своїх членів (товариство радників і лісовий радник Епамінондас Ляуфлер, порушник консервативних ґендерних устоїв щодо самостійності жінок).