ІМЕННИК У ТЕКСТІ ОСВІТНЬОЇ РЕКЛАМИ: ЗМІСТОВА РОЛЬ ТА ВПЛИВОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ - Менвей, Чжан (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
Стаття розкриває місце і роль іменника у змістовій структурі текстів освітньої реклами – малодослідженої сфери рекламного дискурсу. Рекламні проспекти, буклети вищих закладів освіти, листівки з рекламою факультетів, кафедр, освітніх програм, рекламні оголошення фахово орієнтованих шкіл, курсів мають рубрикацію, де передбачено перелік або систематизований опис, що потребує використання іменників в називному відмінку, як загальних, так і власних назв. Проаналізований лексико-граматичний клас розподілено в межах лексико-семантичного поля «освіта» на лексико-семантичні групи та підгрупи. Іменники основних лексико-семантичних груп розкривають значення, які узагальнено як назви освітніх інституцій; фахової орієнтації; осіб, які беруть участь у навчальному процесі; освітньої діяльності; якості та результатів навчання. Описано іменники кожної підгрупи, їхні основні функції як засобів посилення інформативності реклами і маркерів впливу. Виявлено продуктивність абстрактних іменників, що здебільшого засвідчують позитивний імідж суб’єкта, що надає освітні послуги, розкривають морально-етичні цінності та філософські категорії, які концентровано виражають освітню ідею навчальних закладів. Зазначено використання великої кількості віддієслівних іменників, які актуалізують значення дії – навчальної діяльності на різних освітніх рівнях. У лексико-семантичній групі, що описує навчальний процес, переважають іменники тематичних груп освітньої/педагогічної лексики. Підтверджено пріоритетність іменників в рекламному освітньому дискурсі, їхню визначальну роль у творенні рекламної ідеї як в забезпеченні раціональної складової, так і у творенні емоційного тла.