ОБРАЗ СЛОВА: ДО СЕМАНТИЧНОГО ПОТРТРЕТУВАННЯ ІМЕНІ ЛІНГВОКУЛЬТУРНОГО КОНЦЕПТУ - Воркачов, Сергій (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
Досліджено способи опису лінгвокультурного концепту. Встановлено, що моделювання цієї семантичної сутності передбачає створення портрету її імені, розчленовування якого полягає у виокремленні в його складі декількох окремих частин: галузей побутування цього смислового утворення і його семантичних складників. Галузь побутування лінгвокультурного концепту може бути представлена типом дискурсу, у якому він функціонує, сферою домінантного мовного вживання його імені й ідеологічною сферою. Складники лінгвокультурного концепту представлені його частинами, що якісно відрізняються один від одного. Галузь побутування концептуалізованого смислу визначено через зіставлення текстів відповідної дискурсної, регістро-стільової та ідеологічній приналежності, в яких вжито його ім’я. Семантичне наповнення складників лінгвокультурного концепту здійснено за словарними тлумаченнями членів лексичного ряду, за допомогою яких вербалізуєтся цей концепт; з дефініцій, що містяться в наукових текстах; з опиту інформантів, з художніх текстів, з афористики і паремійного корпусів, з даних лексикографії. Найповніша інформація про системні зв’язки імені концепту та його мовне вживання можна отримати з даних корпусної лінгвістики.