ДИНАМІКА ТОПОНІМІЧНОГО КОНЦЕПТУ УКРАЇНА (ЗА ЛЕКСИКОГРАФІЧНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ ТА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ) - Пономаренко, Тетяна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
Статтю присвячено дослідженню вербальних репрезентантів концепту УКРАЇНА в етимологічному, лексикографічному та семантичному аспектах. Здійснено огляд основних концепцій походження слова «Україна» та простежено його представлення в словниках української мови. Проведено лінгвістичний експеримент в три етапи (2002–2016 роки) з метою простежити динаміку розвиток концепту УКРАЇНА у свідомості носіїв української мови. Проаналізовано асоціації, отримані на вербальні стимули «Україна», «герб України», «прапор України», що мають символічне навантаження та є складниками концепту УКРАЇНА.