ЕТИМОЛОГІЧНІ, ЕТНОКУЛЬТУРНІ ТА КОГНІТИВНІ АСПЕКТИ МЕНСОНІМІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Яроцька, Галина; Азулай, Естер (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2017)
Метою статті є визначення структури асоціативно-вербальної мережі українських менсонімів у свідомості сучасних українців та виявлення їх етимологічних, етнокультурних особливостей. Об’єктом аналізу є кодифіковані назви місяців української мови та асоціативні реакції на ці назви. Предмет дослідження – лінгвокультурні та когнітивні чинники утворення назв місяців в українській мові. Результат дослідження – уточнення походження назв місяців та класифікація різнопланових асоціативних реакцій на них. З’ясовано, що назви місяців не є замкнутою системою онімів і часові маркери змінюються з новою провідною діяльністю. Висновки: кожен місяць оцінюється з точки зору сприятливості – несприятливості для респондента, має емотивні характеристики. Час мислиться знаковими подіями в житті суспільства. Якщо вересень в період формування назв мав мотиваційні чинники, пов’язані з рослиною верес, криком птахів чи обмолотом зернових (верештати), то в сучасному суспільстві вербальні реакції на менсонім вересень представлені переважно ойкодонімом школа. Назви місяців не є замкнутою і сталою системою онімів: асоціації представлені як суто темпоральними маркерами, так і фітонімами, зоонімами, космонімами, ойкодонімами, міфонімами. Практичне застосування дослідження – доповнення асоціативного словника української мови.