РЕФЕРЕНЦІЇ ЯК ЗАСІБ СТВОРЕННЯ ЦІЛІСНОГО ЦИКЛУ (НА МАТЕРІАЛІ ОПОВІДАНЬ НІКІ КАЛЛЄН) - Бойко, Ольга (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
У статті проаналізовано функцію референційних інтертекстуальних посилань і їхню роль у створенні цілісного циклу фентезійних оповідань. Представлено різноскеровані думки наукової спільноти з приводу термінологічного уналежнення референцій. Висунуто гіпотезу, що референції як різновид інтертекстуальних елементів виконують функцію покликань між творами одного автора, зокрема, у статті наведено класифікацію різновидів референцій в оповіданнях Нікі Каллєн. Продемонстровано, що референції є елементами внутрішньої інтертекстуальності, проте вони не є простими покликаннями на інший текст, а збільшують питому вагу «реальності» того чи іншого твору з допомогою повторюваних онімів на позначення «наскрізних» персонажів, локацій, артефактів, які переплітаються один з одним і перегукуються. Аргументовано, що використання референцій сприяє створенню множинних світів, що входять до єдиного Мультиверсуму, зображеного автором. Показано, що засвідчені референції дають змогу створити комунікативну ситуацію, в якій вигадане поєднується з наявним у реальності читача, що наближує можливий, паралельний світ до «нашого». Такі посилання є упізнаваними й насиченими енергією інтертекстуальності, своєрідними інформаційними хабами – розподільниками інформації, якщо проводити аналогію з комп’ютерними технологіями. Перспективним постає подальше дослідження фентезійних творів, зокрема, за авторства Нікі Каллєн, із розмежуванням понять «паралельні світи» та «множинні світи».