РЕАЛІЗАЦІЯ КОМУНІКАТИВНОЇ СТРАТЕГІЇ ЗАХИСТУ В УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТИЧНИХ ТОК-ШОУ - Завальська, Любов (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
У статті досліджено вияв комунікативної стратегії захисту, що використовується як реакція адресата в разі обрання співрозмовником конфліктних стратегій мовленнєвої взаємодії в політичних ток-шоу. Здійснено огляд підходів до визначення та виокремлення комунікативних стратегій та представлено розгорнутий аналіз стратегії захисту в інтерактивному політичному дискурсі. Обґрунтовано, що захисна стратегія пов’язана з комунікативною поведінкою адресата політичного конфлікту, який має слабшу позицію, менш переконливу для аудиторії, але захищає свої переконання, опонуючи до позиції мовця. За таких умов адресат реагує на агресивну мовленнєву поведінку мовця, але не погоджується з ним, не прагне порозумітися, а навпаки – роздмухує конфлікт і виступає в позиції політичного опонента. З’ясовано, що стратегія захисту репрезентована комунікативними тактиками виправдовування, ухиляння від відповіді та протидії провокації.