ІДІОСТИЛЬ ЛЕСЯ ПОДЕРВ’ЯНСЬКОГО: ВИКОРИСТАННЯ СУРЖИКУ(НА МАТЕРІАЛІ П’ЄСИ «КАЗКА ПРО РЄПКУ, АБО ХУЛІ НЕ ЯСНО?») - Копусь, Ольга; Осіпенко, Анастасія (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
У статті розглянуто суржикове мовлення як засіб характеристики персонажів у п’єсі Леся Подерв’янського «Казка про рєпку, або Хулі не ясно?». Схарактеризовано поняття суржику з опертям на праці сучасних українських лінгвістів та обґрунтовано виокремлення поняття ідіостилю як визначального принципу аналізу художнього тексту. Представлено поділ суржику на «сильний» і «слабкий», і на «український» і «російський» з кореляцією обох типологій. З’ясовано роль суржику в художньому мовленні драматичних творів Леся Подерв’янського. Розглянуто протиставлення кодифікованого мовлення і некодифікованого як реалізації національної мови в художньому постмоддерністському тексті