ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ «МОВЛЕННЄВА МАНІПУЛЯЦІЯ» У ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Труба, Ганна; Гречка, Софія (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
У статті висвітлені основні підходи до визначення поняття «мовленнєва маніпуляція» та висвітлені й систематизовані панівні підходи в українській науковій лінгвістичній традиції до нього, а саме: вузький і широкий підходи, а разом із тим розглянуті наукові лінгвістичні підходи, які розглядають мовленнєву маніпуляцію із різних боків. Основну увагу зосереджено на різних класифікаційних підходах до цього питання, а також висвітлені основні критерії, за якими класифікують види мовленнєвої маніпуляції (за характером взаємодії адресанта і адресата; за критерієм усвідомлення мовленнєвих дій адресата і адресанта; за орієнтацією на адресанта; за характером інформаційних перетворень). Висвітлені сучасні підходи до їхнього розмежування. Разом із тим розглянуті рівні, на яких здійснюється мовленнєва маніпуляція (фонетичний, лексичний і граматичний).