ФIЛОСОФIЯ ПИЯЦТВА В ПОЕМI М.О. НЕКРАСОВА «КОМУ НА РУСІ ЖИТИ ДОБРЕ» - Богданова, Ольга; Некрасов, Сергій (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
У статті пропонується новий погляд на поему М.О. Некрасова «Кому на Русі жити добре» і зокрема на філософію народного пияцтва в розділі «П’яна ніч». У роботі показано, що спочатку прийнята Некрасовим установка на народність поеми зіткнулася з тенденційністю задуму: власні переконання Некрасова-особистості виявилися потісненими загальними демократичними ідеями, сповідуваними Некрасовим-поетом. Якщо друзям Некрасов зізнавався, що єдиною щасливою людиною на Русі може бути п’яний, то в поемі — «епосі селянського життя» — особистісне уявлення виявилося потісненим суспільною турботою про питущий народ-трудівник, соціального страждальця. Розведення двох конфронтуючих полюсів проблеми пияцтва (“пити чи не пити?”) доповнюється в поемі Некрасова третім доданком-мотивом пияцтва-богатирства, в якому суть російського богатирства полягає в здатності випити непомірно більше ніж інші.