ДИНАМІКА ПРАКТИК ТА СТРАТЕГІЙ ПОЕТИЧНОГО ТЕКСТОТВОРЕННЯ МОДЕРНІСТІВ СРІБНОГО ВІКУ - Сподарець, Надія (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2020)
В статті простежено динаміку практик та стратегій текстотворення в межах аксіологічно значущого для поетів-модерністів Срібного віку «дискурсу свідомості» та однієї з його форм – оніричного дискурсу. В творчій самоідентифікації пісьменників цей тип текстів показовий їх некласичними інтенціями до подолання межі між суб’єктом та об’єктом поетичної рефлексії. До того ж, саме в оніричному діскурсі безпосередньо проявляється трансгресивність як визначальная риса літературної свідомості модерністів. Аналіз дає підстави для констатації відходу символістів, акмеїстів та футуристів від класичних принципів текстотворення, посилення його прагматики, експлікації нових літературних форматів трансгресії.