ЕТНОКУЛЬТУРНИЙ КОНТЕКСТ ХУДОЖНІХ ТВОРІВ МАРІЇ МАТІОС «СОЛОДКА ДАРУСЯ», «НІКОЛИ НЕ НАВПАКИ» - Звягіна, Ганна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2019)
У цій статті ми аналізуємо українську етнічну культуру в контексті романів Марії Матіос «Солодка Даруся», «Ніколи не навпаки». Мета статті – обго- ворення відображення української етнічної культури у творчості письменниці. Ми розглядаємо раціонально-пізнавальний аспект етнічної ідентифікації усвідомлення себе як члена етнічної спільності з притаманними їй властивостями та якостями, які повторюються в людях відповідної групи. Акцентуємо увагу на важливості ролі самоідентифікації, оригінальності моделі світу письменниці, концептуальною домінантою якої є нація і Буковина.