«ТЫ ОДЕССИТ… А ЭТО ЗНАЧИТ..» (МОДЕЛЮВАННЯ ЛІНГВОКУЛЬТУРНОГО ТИПАЖУ «ОДЕСИТ») - Шевчук, Лариса; Попович, Наталя (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті розроблено модель лінгвокультурного типажу «одесит», розглянуто його поняттєві ознаки, оцінні та образні характеристики. Проаналізовано результати асоціативного експерименту та виявлено диференційні та інтегральні ознаки авто- і гетеростереотипів лінгвокультурного типажу «одесит». За алгоритмом О. О. Дмитрієвої схарактеризовано основні параметри паспорта лінгвокультурного типажу «одесит»: зовнішність, риси характеру, соціальний статус, місце проживання, сфера діяльності, дозвілля, сімейний статус, мовлення. Виявлено тенденцію до втрати лінгвокультурним типажем «одесит» своїх стереотипних рис в мовній картині світу сучасної молоді.