ЛІНГВОПРАГМАТИКА ЦІННОСТІ ТА ОЦІНКИ - Яроцька, Галина (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті розглянуто актуальні проблеми лінгвістичної семантики та прагматики щодо ціннісного виміру мовної системи і комунікативної діяльності. Зв’язок ціннісних орієнтирів носіїв лінгвокультури та оцінної інформації виявляється на рівні семантичної і прагматичної інформації, що входить у значення лексем. Лінгвістичному виміру цінностей, що втілено в мовній системі, може відповідати інформація, яка відповідає лінгвопрагматичній та лінгвосемантичній оцінкам, що містяться в денотативно-сигніфікативному і / або в прагматичному компонентах значення лексеми. Комунікативна діяльність носіїв лінгвокультури відбиває оцінну інформацію, як адгерентну, так і інгерентну. Оцінне позиціонування визначається ціннісними орієнтирами автора тексту. В роботі подано класифікацію типових випадків вираження оцінки та види оцінного позиціонування в комунікативній діяльності.