ПРЕЦЕДЕНТНІ ФЕНОМЕНИ ПОЛІТИЧНОГО ДИСКУРСУ (НА ПРИКЛАДІ ПРОМОВ ПЕТРА ПОРОШЕНКА) - Євтушина, Тетяна; Затворницька, Владлена (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
У статті досліджено комунікативно-функціональний потенціал прецедентних феноменів у промовах як жанру політичного дискурсу чинного Президента України – Петра Олексійовича Порошенка. Уточнено поняття «політичний дискурс», «прецедентний феномен» та визначено їхні основні характеристики; висвітлено класифікаційні особливості прецедентних феноменів. З’ясовано статус, типи й джерельну базу прецедентних феноменів, які найчастіше використано в президентських промовах. Встановлено, що прецедентне ім’я, зокрема національно-прецедентне, є домінантним прецедентним феноменом у політичному дискурсі П. Порошенка. Досліджено функціональну значущість прецедентних феноменів у політичному дискурсі П. Порошенка.