«У СЕРЦІ З БОЛЕМ ПРОТИРІЧ ЛЮБЛЮ, НАДІЮСЬ І ЧЕКАЮ...» (АНТИТЕТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СВІТУ В ПОЕТИЧНИХ ТЕКСТАХ АННИ ДУЩАК) - Кульбабська, Олена (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2016)
Статтю присвячено розгляду мовних контрастів як одних із суттєвих ознак поетичного дискурсу. Схарактеризовано найменшу смислову одиницю протиставлення – контрастему, яка об’єднує лексичні й контекстуальні антоніми висвітлено типологію реченнєвих структур, у яких зафіксовано різке протиставлення. Класифікація охоплює прості речення із закритим рядом однорідних членів, складносурядні речення із зіставно-протиставними відношеннями, складнопідрядні допустові речення, складні безсполучникові речення закритої типізованої будови, складні синтаксичні конструкції і надфразні єдності (текст). У цих синтаксичних одиницях антитеза створює надзвичайно виразний і експресивний образ світу.