Лінгвокультурний «типаж юродивий» у перцептивно-образному аспекті - Долгов, Вячеслав (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2015)
Мета статті – описати в перцептивно-образному аспекті лінгвокультурний «типаж юродивий». Об’єкт аналізу – лінгвокультурний «типаж юродивий». Предмет дослідження – перцептивно-образні характеристики цього лінгвокультурного типажу. У роботі використано такі методи дослідження: загальнонаукові (гипотетико-дедуктивний і описовий) і лінгвістичні (суцільної вибірки, порівняльно-зіставний та інтерпретативний аналіз). Результатом дослідження є виявлення особливості стереотипного сприйняття «типаж юродивий» (стать, вік, соціальний стан, зовнішній вигляд, портрет, образ життя, звички, надлюдські здібності). Практичне застосування результатів дослідження можливо в процесі розробки загальних і спеціальних курсів з лексикології, лінгвокультурології, стилістики, окремих лекцій, присвячених специфіці мовної об’єктивації концепту юродивий і особливостям його реалізації в ідіостилі російських письменників XIX-XX ст.