Модернізація мовної картини світу: від техногенного світосприйняття до техноморфної метафори - Тропіна , Ніна (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2015)
Мовна картина світу того чи іншого етносу багато в чому формується трафаретними метафорами. У статті стверджується, що в 20–21 століттях поряд з традиційними художніми та називними (когнітивними) метафорами: зооморфною, антропоморфною, просторовою, синестезійною – з’явилась нова, техноморфна модель. Формування нової техноморфної моделі метафори є результатом виникнення техногенного світосприйняття, яке з’явилось унаслідок того, що світова цивілізація перейшла від традиційного типу до нового етапу та набула техногенного характеру. Техноморфні метафоричні номінації в сучасній російській мові зустрічаються практично в усіх типах дискурсів: у художньому, публіцистичному, науковому, побутовому, в соціалектах. Це надає право зробити висновок про те, що відбувається модернізація мовної картини світу у бік становлення нового техноморфного архетипу художньої та номінативної метафор.