КОМПОЗИЦІЙНО-ЗМІСТОВНА ОРГАНІЗАЦІЯ ТЕКСТІВ ЛІТЕРАТУРНО-КРИТИЧНИХ ПОРТРЕТІВ О. МАНДЕЛЬШТАМА 1920-х рр. - Остапенко, С. В. (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2022)
У статті досліджуються особливості композиційної та змістової організації літературно-критичних портретів О. Мандельштама першої половини 1920-х років «О. Блок», «Огюст Барб’є» та «До ювілею Ф. К. Сологуба» в аспекті жанроутворюючих характеристик. Жанрова ідентифікація статей дозволяє простежити етапи становлення авторської жанрової моделі літературно-критичного портрету в творчості О. Мандельштама. В даному дослідженні стверджується гіпотеза, що статті критика, які стали об’єктом аналізу, можуть бути атрибутовані як літературно-критичні портретні нариси, зазначено, що композицію цих праць побудовано на причинно-наслідкових зв’язках, в їхній основі — розвиток продуманої та логічно зваженої концепції. В статті доведено, що О. Блок для О. Мандельштама — творець культури; О. Барб’є — поет революції; Ф. Сологуб — поет, який є “насичений часом”.