АЛЮЗИВНІ ФУНКЦІЇ ПРЕЦЕДЕНТНО-ІСТОРИЧНИХ ФЕНОМЕНІВ У СЛОВ’ЯНСЬКОМУ ФЕНТЕЗІ - Бойко, Ольга (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
Статтю присвячено дослідженню історичних алюзій, актуалізованих у прецедентних історичних феноменах, зокрема в прецедентних хронотопах, прецедентних ситуаціях і прецедентних іменах, а також їхні текстотвірні функції у фентезійних текстах слов’янського сектору початку ХХІ століття. Актуальність дослідження полягає в тому, що в сучасній лінгвістиці відчувається нестача розвідок, присвячених історичним алюзіям у художніх текстах, зокрема в текстах, що належать до фентезійного дискурсу. Мета статті – проаналізувати універсально- прецедентні та національно-прецедентні хрононіми, хронотопоніми і хроноантропоніми, схарактеризувати їхні функції. Визначено, що основними функціями історичних алюзій у фентезійних текстах є оцінно- характеризувальна, оказіональна, естетична, функція образної характеристики, функція створення іронії. Запропоновано терміни «онейрофактонім» на позначення разової події, що відбулася увісні і вплинула на діяльність людей, а також термін «хроноантропонім» як приклад трансонімізації – метаморфоз, під час яких онім переходить з одного розряду до іншого. Перспективи дослідження полягають у розширенні фактичного матеріалу для аналізу завдяки залученню німецькомовних та англомовних фентезійних текстів.