ОСОБЛИВОСТІ МОВЛЕННЄВОЇ ПОВЕДІНКИ КОРИСТУВАЧІВ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ: РЕАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЇ СПОНУКАННЯ (НА МАТЕРІАЛІ УКРАЇНСЬКОЇ ТА АНГЛІЙСЬКОЇ МОВ) - Швелідзе, Лідія (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
Статтю присвячено дослідженню лінгвопрагматичних параметрів комунікативної взаємодії користувачів соціальних мереж Facebook і Twitter. У центрі уваги постав стратегічний аспект комунікативної поведінки в межах реалізації кооперативного спілкування – комунікативні стратегії і тактики. Розглянуто основні теоретичні підходи до визначення поняття комунікативної стратегії та комунікативної тактики, визначено специфіку кооперативної стратегії спонукання в мовленнєвій взаємодії носіїв української та англійської мов у соціальних мережах. Схарактеризовано основні комунікативні тактики стратегії спонукання – наказ, прохання і рекомендацію – та проаналізовано мовні засоби їхньої репрезентації в мережевому дискурсі. Метою дослідження є виявлення мовних засобів реалізації комунікативної стратегії спонукання в мережевому спілкуванні носіїв української та англійської мови. Об’єкт дослідження – українськомовний та англомовний сегменти дискурсу соціальних мереж, предмет дослідження – мовні засоби реалізації стратегії спонукання в мережевому дискурсі. Матеріалом для аналізу слугували дописи і коментарі українськомовних та англомовних користувачів відомих соціальних мереж Facebook і Twitter за 2017–2021 роки. Загалом схарактеризовано 939 контекстів дописів і коментарів.