ЛІНГВОКУЛЬТУРЕМИ ЯК СМИСЛОТВІРНІ ДОМІНАНТИ РОМАНУ «ТРОЯН-ЗІЛЛЯ» ДАРИ КОРНІЙ - Дюкар, Катерина; Пономаренко, Олеся; Пономаренко, Оксана (Вісник Одеського національного університету. Філологія, 2023)
У роботі досліджено лінгвокультуреми як смислові домінанти роману-фентезі «Троян-зілля» Дари Корній. Здійснено спробу класифікувати одиниці за семантико-тематичним принципом на вісім груп: слов’янська міфологія, страви і напої, ритуально-магічні номени, елементи одягу та взуття, назви осіб, речі господарського вжитку, флора і фауна, календарно-обрядові свята і традиції. Проаналізовано лексико-функційні особливості лінгвокультурем у тексті твору. З’ясовано, що провідною функцією лінгвокультурних одиниць є творення сюжетної канви «Троян-зілля», а також моделювання в тексті атмосфери закарпатської природи та побуту, створення ефекту містицизму, актуалізації інших лінгвокультурем шляхом трансформації, здебільшого зі збереженням основного смислу та введення в широкий національно-культурний контекст. Зафіксовано авторські трансформації, ґрунтовані переважно на метафоричному перенесенні, та встановлено їхні причини. Здійснено аналіз узаємозв’язку роману із фольклорними джерелами та народними уявленнями про явища дійсності через інтерпретування смислу лінгвокультурем-декодерів. Виявлено взаємозалежності між лінгвокультуремами різних груп. Описано способи декодування лінгвокультурних одиниць через заголовок роману. Установлено, що активне використання авторкою лінгвокультурем перетворює роман на текст-лінгвокультурему. Підраховано кількісний вияв одиниць у творі, на підставі чого ранжовано одиниці за смисловою вагомістю та частотністю вживання. Зафіксовано домінування фемінного начала у творі як на сюжетно-композиційному, так і лінгвокультурному рівні. Здійснено спробу часткового структурування лінгвокультурем на лінгвокультуреми-реалії (лексеми, котрі позначають безеквівалентні явища українського культурного простору), сингніфікативні лінгвокультуреми (одиниці, що наявні в інших культурах, але різняться за значенням) та лінгвокультуреми – народні номени (лексеми, використовувані українцями в розмовному мовленні). Указано на важливість локусів у «Троян-зіллі», зокрема закарпатської місцевості, на якій меншою мірою позначаються урбаністичні та ґлобалізаційні тенденції.